Nieuws

Lening berekenen

Bereken de voor jou goedkoopste lening
Soort lening:
Bedrag:
 

Rente overzichten

Wij vergelijken o.a.

A-Krediet, A1B Krediet, ABN Amro ,AFAB , Amstelgeld, DEFAM , DHB , DFS, Directa, Freo, Geldlenen, Geldshop, HDV bank, ING, Interbank, Kredietconcurrent, Kredietdesk, Kruitvat, Lening makelaar, Moneyou, Nationale Nederlanden, Nederlandse Kredietmaatschappij, OHRA, Rabobank, RegioBank, Ribank, Royaal krediet, Santander en SNS Bank

  Volg de Lening Top 10 op Twitter  Home
afm

Nieuws over lenen

Lening of
2e hypotheek

Lening of tweede hypotheek

 

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een lening af te sluiten in plaats van een tweede hypotheek op hun huis te nemen. Tot ongeveer 5 jaar gelden gaven veel huizenbezitters er de voorkeur aan om een tweede hypotheek af te sluiten op basis van hun overwaarde. Het afsluiten van een lening leek in die tijd en stuk minder voordelig. Sinds een aantal jaar zijn banken echter een stuk voorzichtiger geworden met het afsluiten van een tweede hypotheek op basis van de overwaarde, omdat zij gezien hebben hoe deze overwaarde in rap tempo kan verdampen en zelf kan resulteren in onderwaarde. Ook de hypotheekeisen zijn sinds een paar jaar een stuk strenger geworden waardoor het afsluiten van een tweede hypotheek helemaal niet meer zo vanzelfsprekend en goedkoop is.
Het alternatief is dan een consumptieve lening of krediet. Om voor het voordeel van rente aftrek in aanmerking te komen valt het doorlopend krediet af. Dit komt omdat er bij het doorlopend krediet niet aan de eis voor de maandelijks annuïtaire aflossing kan worden voldaan. De rente die voor een persoonlijke lening moet worden betaald kan echter in bepaalde gevallen wel van het inkomen worden afgetrokken. Er moet dan wel aantoonbaar kunnen worden gemaakt dat de lening gebruikt is ter verbetering, verbouwing of aankoop van een woning.
De rente die op dit moment betaald wordt voor een persoonlijke lening ligt wel enigszins hoger dan de huidige hypotheekrente. Als we de 5 jaars rente vergelijken is die voor het afsluiten van een lening ongeveer 2,3% hoger dan die voor een hypotheek. Een voordeel van de lening boven de hypotheek is echter de lage afsluitkosten. Wanneer je een tweede hypotheek wilt afsluiten zal je vaak hoge kosten moeten maken om de extra lening op je huis te kunnen vestigen. Denk dan aan kosten voor hypotheekadvies, bemiddelingskosten, notariskosten en mogelijk ook taxatiekosten. Zeker gezien het vaak relatief beperkte bedrag van de tweede hypotheek zijn dit hoge kosten die je niet snel weer terugverdient. Een persoonlijke lening daarentegen is veel sneller en zonder extra kosten af te sluiten.
Een andere afweging zijn de maandlasten en de aflossingsduur. Bij een twede hypotheek zullen de maandlasten gemiddeld lager liggen omdat de aflossingsduur vaak over een periode van 30 jaar wordt uitgesmeerd. Bij een persoonlijke lening is de aflossingsduur een stuk korter (bijvoorbeeld 5 of 10 jaar) waardoor de maandlasten ook gedurende die periode hoger zullen zijn.
Wanneer je geld nodig hebt voor verbetering, verbouwing of aankoop van een woning en je twijfelt wat er voor jou het meest voordelig is laat dan eens vrijblijvend uitrekenen wat je kwijt zou zijn bij het afsluiten voor een lening. Laat vervolgens eens door een hypotheekadviseur uitrekenen welke extra lasten die een tweede hypotheek met zich mee zou brengen en maak dan je keuze. Let hierbij wel op dat de meeste hypotheekadviseurs kosten in rekening zullen brengen voor deze berekening. Je leenmogelijkheden zijn gelukkig bijna overal snel en gratis online te berekenen.

21 augustus 2014

Home    |    Bronnen   |    Contact    |    Disclaimer & Privacy    |    Nieuws    |    Over onsCopyright © 2016 Lening Top 10